Renrasiga hundar. Sverige-elitens Skitsnack.

Inlägget publicerades 22 januari, 2009 kl 16:38 | Kategoriserat under Hundar, Värderingar.

Jag har länge funderat varför det ska finnas utställningar, och varför SKK finns överhuvudtaget med så otroligt stränga LAGAR som det verkar vara. Dem snackar så otroligt frekvent om att blandras är skit och att man inte ska avla på blandraser pg a det ena och det andra. Och det är världens hyckleri, återkommer längre ner om varför jag tycker så.

Att gå på utsällningar och ställa upp sin hund har jag inte heller förstått. Vad är det egentligen för skitsnack att 4 personer ska avgöra om min hund är tillräckligt fin? Och vad får jag ut av det? Det är ju vad skk handlar om , mestadels är det uställningar och det är så hundarna meriterar sig. Best in show, eller best in race. Det har BARA med utseendet att göra, och skk människorna säger att det är såå fel att korsa hundar för att få ett visst utseende.

Nu till detta med renras vs blandras. Hur kan man som renrasig ägare säga att blandras är fel, när ”renrasen” i sig är korsad några miljoner gånger för att överhuvudtaget få fram den rasen som är idag. Så hur kan man säga att det är en renras? Hunden härstammar ju från vargen, så den måste ju ha tillsatts socker, salt, ingefära, målarfärg och en massa annat för att få dem flera hundra ”renraser” vi har idag.

Så skitsnack om renras hit och renras dit, alla är blandraser och det är så det ska vara. Så länge man vårdar om sitt djur och inte avlar genom att korsa en massa raser så ser jag inget fel i det. Jag skulle faktiskt helst inte ha ”renras” om jag fick bestämma.

6 Svar till “Renrasiga hundar. Sverige-elitens Skitsnack.”

 1. anneli

  Jaha okej, då är jag med.. :) Nej jag ser nog inte så svensk ut hehe men jag är faktiskt född här, men du är också libanes eller hur? =)

  Svara
 2. anneli

  :) jag förstår det mesta men jag pratar aldrig, pratar alltid svenska med mina föräldrar men dom pratar däremot libanesiska med varann, och båda är från libanon men dom kom hit när dom var ganska små sen har ingen av oss vart i libanon fören sommaren 06 tror ja det var, det var första gången för mig då kriget var igång men som tur var så hann vi hem 2 veckor innan de värsta startade, men jag älskar libanon och av alla ställen jag varit på så slår inget det landet, det är rena paradiset där och utelivet ska vi inte ens prata om hehe =) Själv då? Hört att du varit där om jag inte har helt fel?

  Jo jag vet jag ska sluta med solarium men har man solat en gång man kan inte sluta och man blir så lätt ful så fort man är blek, men jag får väl vänta till sommaren e här.. :)

  Svara
 3. ♥ Qamilla ♥

  Det positiva som kommer från en utställning..
  Det är ju att det ser väldigt bra ut på pappret,
  du får en attraktiv avelshund =)

  Svara
 4. Mimmi

  Utställningar har gått över styr på många håll, men inte alla. Utan utställningarna och SKKs ”lagar” så skulle t ex vinthundsgruppen vara utplånad. Vi har äran att äga hundar som ser exakt likadana ut som för flera tusen år sedan, svenska salukis kan fara till Arabien och jaga. De är hållbara och den allra friskaste gruppen. Som sagt, utan utställningarna hade salukin, afghanen och de andra sprintarna varit… ja jag vet inte. Inte vad de är, och alltid har varit i alla fall.

  Blandrasaveln är hemskt, pga att den är okontrollerad! Pudel/papillonhunden Fiffi är snäll. Shitzu/chihuahuablandisen Hugo är ocskå snäll (bortsett från att han försöker bita alla som kommer för nära, men det är ju så sööööött!) och vips så ska de paras. Ingen funderar på att ta reda på om någon av hundarna har sjukdomar. Kanske för att det är jäkligt svårt… det finns ju ingen dokumenterad härstamning på dessa hundar!
  Dessutom måste man tänka på att varje ras är avlad för ett syfte i flera hundra/tusen år. En pudel/papillon/shitzu/chihuahua-blandis är en relativt ofarlig blandning, men tänk dig en saluki (som är menad att jaga ikapp sitt byte och ta ihjäl det) parad med en Setter – vars uppgift är att stanna när den ser vilt. Hur tror du att dessa hundar matchar? Fan, hunden blir ju förvirrad. Ändå är det endast problem för hunden.
  Tänk istället en afghanhund (som ska vara reserverad mot främlingar – inte elak, men avvaktande) tillsammans med en Tervueren, som numer har ganska dåligt lynne. Vilken kanonparning..!

  Sen är det ju ganska uppenbart att de flesta omplaceringar man stöter på är blandraser. Säger ju en del.
  //Mimmi

  ps. renrasiga pitbulls finns knappt i Sverige. Fantastiskt att du hittat en sådan!

  Svara
  • Romeo Patrick

   Det man känner till är väl 500 renrasiga pitbulls i Sverige, men det finns betydligt fler. Alla är inte direkt ute efter att behöva regga dem eller bryr sig om stamtavlor. Många vill ha en hund som sällskapshund, däribland jag. Min chihuahuas föräldrar är Champions, jag vill inte ha något med hennes stamtavla att göra för ärligt så ger jag blanka fan i sånt.

   Blandras avel är bättre än renras tycker jag. Så jag köper hellre en blandras faktiskt.

   Tack för din kommentar!

   Svara
 5. Ingela

  Äntligen en vettig människa =)

  Svara

Lämna en kommentar