Ataxia, något ni hört talas om?

Inlägget publicerades 9 februari, 2009 kl 20:23 | Kategoriserat under Hundar.

Idag hamnade någon brud på min sida och kommenterade min avelsplanering och för första gången, eller ja, andra gången i historien har någon kommit med genuin feedback. Hon bryr sig verkligen och skriver inte bara för att skriva ”Idiot, du ska inte para dina hundar” utan hon skrev verkligen ner varför, och lade sin tyngdpunkt mer på dem negativa sidorna än sin egen åsikt vilket uppskattades.

Jag kommer att para Akira och jag kommer inte att ändra mig, dock fick hon mig att reagera till. Ataxia, vad är det? Hade aldrig hört talas om det förr innan hon nämnde detta så nu är jag lite på tårna och går.

Men jag ska faktiskt först lyda hennes råd och testa min hund, för tänk om har denna sjukdom? Jag vill absolut inte att mina valpar sen ska ha denna sjukdom och att människor i framtiden ska behöva avliva sina älskade hundar, när jag kunnat förhindra detta genom att testa min hund och även hanhunden.

Lite information om Ataxia:

Ataxier betyder koordinationsstörning och är en grupp av sjukdomar och symptom som beror på en skada i lillhjärnan eller intilliggande områden. Det som händer vid ataxier är att nervtrådar successivt förtvinar och dör, vilket gör att antalet nervceller minskar.

Skadan kan vara ärftlig, bero på en annan sjukdom eller uppstå av okänd anledning. Många ataxier är så ovanliga att de inte har ett namn. Den mest kända formen heter Friedreichs ataxi och är en ärftlig sjukdom.

Ursh vad hemskt om min hund skulle ha det. Det är ju inte alls roligt. Nej jag tänker fan inte vara med eliten som säljer dåliga hundar, jag vill ju att min hund ska tillföra andra samma lycka som hon tillfört mig. Men om hon har dåliga höfter eller någon annan sjukdom, då förstör jag ju verkligen för valpen.

Jag HATAR när man jämför människor med hundar, men även jag ska jämföra. Inte skulle jag vilja ha barn med en AIDS smittad kvinna. Och inte vill jag ha barn med en kvinna jag inte vet hälsostatusen på. Så varför ska mina valpar riskera detta? Jag förstör livet för mina valpar, jag förstör kanske livet för ägarna som köper valparna. Dem kanske tvingas lägga massvis med pengar hos veterinären och valpen lider, än en gång bara för att jag inte skulle kolla upp min hund?

Nej, imorgon ringer jag och så återkommer jag. Min hund ska tillföra andra människor lycka, hennes valpar ska kunna göra någon människa glad för alltid, inte bara för en stund. Men för mig är det ändå inte detta jag är rädd för, det jag oroar mig över är människor som köper min hund, hur ska jag avgöra om dem verkligen kommer ta hand om hundar? Jag menar jag trodde ju själv på kvinnan som kom med sin hund och hade jag inte varit varnad av tjejen som hörde av sig, hade jag gått in i dimljuset och parat min hund med en dålig hund.

Jag ska vara ärlig, det är inte så att jag har varit så insatt i om min hund är sjuk eller inte, för jag ”ser” att den är frisk. Men jag ser ju inte hur hon är innuti, hur hennes leder fungerar och så vidare. Så jag rekommenderar även andra som mig, som vill avla att faktiskt kolla upp det. Jag börjar må dåligt nu på tanken att min hund kan vara dålig, men det ”positiva” är ju då att hon inte får valpar och då kastrerar jag henne istället. Sen i framtiden får jag vara mer vaksam över den hund jag köper och kan följa hundens sjukdomshistorik om någon.

15 Svar till “Ataxia, något ni hört talas om?”

 1. Frida

  ”Stolpe in” som omväxling.

  Nu blev jag glad. :D

  Svara
 2. Rebekah

  Känns bra att du tar detta på allvar. Det är inte många blandrasuppfödare som gör det tyvärr. Jag hoppas att du verkligen testar för Ataxia, och att du röntgar din hund innan du tar valpar på henne. För både hundar med Ataxia och dåliga höfter avlivas i förtid och får stor smärta.

  Om jag inte kan övertala dig till att låta bli att avla på din hund så är jag glad över att du är öppen för att hälsotesta din hund. Jag har själv fått avliva en hund för grava höftledsfel, och det gjorde mig enormt ont eftersom hunden var världens finaste hund – men höfterna höll henne inte uppe tyvärr.

  Och att hitta bra ägare till sina valpar är väldigt svårt. Idag sitter tom uppfödare av renrasiga hundar kvar med valpar som blivit uppåt en fem månader för att det inte finns tillräckligt bra ägare som visar intresse.

  Det är bara att kika lite på internet och olika forum så får du höra skräckhistorier om människor som blivit lurade av valpköpare. En vän till mig sålde två hundar till en och samma man, det visade sig att han avlivade den ena (och sade att hunden dött i trafikolycka) och den andra hunden dränkte han bara tre månader gammal. Denna mans flickvän sade också att han skurit i hunden innan, och hela badkaret var fyllt med blod.
  En kvinna omplacerade sin greyhound, och nya ägaren sade att hunden blivit akut sjuk och behövde avlivas men i själva verket band hon hunden i skogen och hunden svalt till döds. Detta stod i kvällstidningarna. Jag själv har tagit hand om hundar som levt fruktansvärda liv, och bakom varje hund sitter en ”uppfödare”, endel som struntar i sina valpar men också endel som brytt sig väldigt mcyket men som blivit lurade. Många av dessa hundar (speciellt av denna hundtyp) hamnar i fel händer och många av dem ”försvinner” för att sedan ”hittas” som avlivade.

  Det är ett stort ansvar. Och en stor risk.
  Speciellt med blandraser eftersom dom är billigare än renrasiga och fler oseriösa valpköpare blir intresserade.

  I en perfekt värld vore allt annorlunda.

  Mvh, Rebekah

  Svara
 3. Sarina

  Kikade lite på din blogg efter att jag sett ditt inlägg på Rebekahs sida. Din Akira var väldigt lik min tjej på kortet du har i posten om dina tre hundar och de gamla tanterna som ville klappa pitbullsen. Så fin hund :)
  Jag håller med Rebekah om att du bör kolla upp din hunds hälsa till grunden innan du gör ett beslut om att para henne. Även om jag skulle vilja ha en kull på min prinsessa, för att hon är så otrolig på alla sätt och vis i både lynne och utseende, så skulle jag aldrig avla på henne då jag inte kan hennes bakgrund till 100%.
  Jag köpte min tjej från ett hundhem som Rebekah jobbat med och jag är tacksam till tusen att jag hittade just R när jag letade hund. Hon har hjälp mig, som oerfaren hundägare, att fatta många bra beslut genom de här två åren med min tik.
  Hennes ord väger väldigt tungt för mig och jag uppmanar verkligen andra att, precis som hon, läsa på om hundar i allmänhet innan man fattar beslut som är livsavgörande.
  Men som jag förstått det som så är beslutet redan fattat om avlingen och jag hoppas verkligen att valparna får en bra framtid, trots grunden de har att stå på. Amstaff/Pitbull världen är tyvärr inte den bästa och alltför sällan är det bra männsikor som tar till sig dessa raser.
  Men som sagt, lycka till! :)

  Svara
 4. anneli

  Hej, förlåt att jag inte svarade förut men sist jag försökte komma in på din blogg så stog det bara error, men nu verkar det funka igen.. hoppas allt är bra annars :)

  Svara
 5. Lina

  hej..

  jag tycker du verkar vara en klok tjej ! när ja skrev det där om blandras så menade jag att just med blandraser är det svårt att kolla på sjukdoms historik, det finns inte , det är det som är bra med renras. Då vet man historiken, Hoppas du förstår . Och hoppas allt går bra. Vad du nu väljer att göra. Mvh Lina

  Svara
 6. Rebekah

  Hej!

  Vad menar dom med att ”du kommer att manglas”?
  Jag är moderator (jobbar med ordningen) på Pitbull-forumet och det var därifrån jag hittade till din sida. Det finns ingen som kommer att ”mangla dig” om du anmäler något. Däremot finns det ingenting att anmäla, det är bara åsikter och upprörda människor som talar med varandra om hur vi alla skall kunna stoppa denna enorma mass-uppfödning på hundar som hamnar snett.

  Jag har svårt att tro att dessa människor skulle betee sig så illa så att dom skulle skicka hotelser till dig, men visst kan det vara så att någon av dem som har registrerade användare där beteer sig dåligt men jag tror inte att det är användarna på vårat forum som hotar dig.

  Däremot så har det varit snack om dig på vovve.net, men dit går jag aldrig eftersom det forumet inte alls tilltalar mig. Tycker personligen att det är som ett lunarstorm för hundägare, och därifrån har jag också fått många hotelser.

  Om du vill bemöta kritiken som folk har kring din avel så är du välkommen att registrera dig där. Antagligen kommer du inte bli bemött med glädje eftersom alla tycker att du gör fel, men du får i alla fall möjligheten att försvara dig och säga din sak.

  Det är fruktansvärda saker som folk har skickat till dig, men troligtvis så är dom bara tuffa bakom datorn och egentligen så är dom riktiga datanördar som inte vågar stå för vad dom sagt om dom skulle stå ansikte mot ansikte med dig.

  Jag tycker fortfarande inte att du skall para din tik, men om du nu inte vill följa mitt råd att avstå så hoppas jag att du i alla fall testar din hund så hunden inte kan ge sina valpar Ataxia, och röntgar din hund så hunden inte ger hundvalpar med svåra höft och armbågs-problem. Fick nyss höra: ”den där killen verkar ju i alla fall lite vettig som skall hälsotesta sin hund innan avel.” Och från personen jag hörde detta så är det STORA ORD!

  Idag kollade jag lite på hundar på nätet…
  Vet du om att den 9/2 – 2009 så var det 12 annonser på Pitbull och Amstaffar utan stamtavla eller registrering.
  2 som efterlyste någon hund att para med sin.
  6 valpkullar med i genomsnitt 8 valpar i varje = 48 nya valpar
  4 omplaceringshundar
  1 ny omplacerings ”amstaff” på ett hundhem
  = 53 hundar som söker nya hem – bara på en dag.

  Nästan varje dag ser likadan ut.
  Det finns för många hundar som söker hem, och det finns för få som vill ha dem. Tyvärr. :-( Det är därför så många vill att färre ska ta valpar, det och att det ofta blir sjuka hundar eftersom man inte vet någonting om hundarnas bakrund och sjukdomshistoria.

  Jag försöker bara förklara för dig nu varför så många blir upprörda. Det rättfärdigar INTE det folk skriver till dig. Men det är en förklaring till många heta känslor.

  Ha det så gott så länge.
  Mvh, Rebekah

  Svara
 7. Cissi Li

  Hej.
  Förstår att du kommer att para din tik och sätta valpar till världen…Tycker det är synd. Har fött upp en kull valpar och jag berättar gärna hur det gick, i avskräckande syfte… Efter min erfarenhet vill jag avråda ALL blandrasavel. Och särskilt blandraser med amstaff, pga att deras fysik och temperament gör dem olämpliga som ”var mans hund”. De är så speciella så de borde vara exklusiva och ovanliga, eftertraktade och svåra att få tag i, men så är det tyvärr inte.. Just för att de blivit ”var mans hund”..

  Svara
 8. Madelene

  Hello , skit i att lyssna & tag inte åt dig idioterna på pitbull forumet. De har verkligen inte hönsen hemma. Sitter där & nerväderar allas annonser, verkligen fel i huvudet på såna människor. Vetenskapligt bevisat :) . De menar på att du ska testa din hund? sen när fan börjar dom bestämma detta ? De kan ju gå & kolla sig själva , för där är verkligen något fel i deras arv. Det är inte bara blandras man ska kolla sjukdomar på även hundar med falska stamtavlor som är olagligt importerade till sverige ( En pitbull med stamtavla då alltså ) .. Dom om något borde de kolla upp.
  Alla tjatar om pitbull med stamtavla, man kan inget annat göra än att skratta åt dom.Borde ha en klapp på huvudet.
  Nä din hund vet du själv bäst om, vill du para henne, var go , det e ditt liv & din hund .INGEN ANNANS .. Skit fin hund har du , men du ska veta att där är mycket arbeta att ha valpar , det är mer en ett heltidsjobb & dessa kan föda upp till 13 st. Så var beredd på det , fick själv 10 st .. Lycka till i forsättningen & be folk sköta sig själva, men tyvärr har de inte mycket till liv inne på forumet :) Kan sitta där med sina olagligt importerade blandrashundar, nä just de , de har falsk tavla :)……

  Svara
 9. Rebekah

  Det är just när människor som Madelene skriver som man ledsnar ur.
  Hoppar in på min blogg och förklarar hur blåst hon tycker att jag är, och att jag är en bimbo. Är hon mycket bättre än dom som beteer sig illa mot ”Romeo” egentligen? Hennes inlägg är kvar för den som vill se hennes utbrott. ”Kvinnan” behöver uppenbart lite mer kärlek i sitt liv.

  Ingen har bestämmanderätt över hur du skall göra, men gör man någonting i offentlighetens ljus så riskerar man också att bli kritiserad av dem som inte tycker likadant.

  Detta med falsk stamtavla vet jag inte vad hon yrar om. Jag har haft flera renrasiga Pitbulls i mitt liv, registrerade i ADBA och har varit fullt äkta. ”Pitbull världen” tar stort avstånd till falska stamtavlor och olagliga importer. Det om något kan man läsa om på det tidigare nämnda forumet.

  Däremot registreras inte APBT i SKK, utan har andra kennelklubbar som registrerar dem som ras. Dock lika seriösa som SKK.

  Mvh, Rebekah

  Svara
 10. Madelene

  ”Detta med falsk stamtavla vet jag inte vad hon yrar om. Jag har haft flera renrasiga Pitbulls i mitt liv, registrerade i ADBA och har varit fullt äkta. “Pitbull världen” tar stort avstånd till falska stamtavlor och olagliga importer”

  Detta var ju något nytt, tar avstånd sen när då? ha ha Bull shit
  Fullt äkta hund? Det äger vi väl alla, ja inte de som parar den med en utomståenderas typ häst. Men annars så är det en blandras då det finns många raser inblandat för att kunna bli en sk egen hundras. Däremot så är väl vargen renrasig eller den saknar stamtavla ? ha ha

  Svara
 11. Romeo Patrick

  Jag heter förresten Romeo så du behöver inte lägga in ”Romeo” :).. Jag har ingen aning om falsk stamtavla eller inte, men däremot håller jag med madde om detta att det egentligen inte finns någon renras Igentligen.. =)

  Svara
 12. Rebekah

  Ok, trodde du hette Patrick. Sorry!

  Om man inte tycker att det finns några renrasiga hundar så kan det heller inte finnas några falska stamtavlor? Eller hur?

  Och då kan du para din Chihuahua med en Amstaff eftersom det ändå inte är några raser. En Chihuahua är ingen ras, Amstaff är ingen ras – allt är bara hundar.Eller?

  Eller så kan man säga att det inte finns några hundar eftersom allt härstammar från vargen. Och då tycker jag att det är konstigt att varghybrider är förbjudna i Sverieg. Hund och varg, samma sak – eller?

  När man under hundratals år har avlat på hundar som skall vara ”rastypiska”, dvs följa en rasstandard där hunden bör se likadnada ut och ha samma egenskaper så skapas det en ras.

  Vi har exempel på att hundar kan utveckla olika raser, titta bara på Rottweilern med sitt speciella utseende och mentalitet. Taxen har mycket lite med Rottweilern att göra, eftersom det är två olika raser. Men ni tycker att det är samma sak? Ni tycker alltså att en Tax och Rottweiler inte är några raser, utan bara är hundar?

  Mvh, Rebekah

  Svara
 13. jennie

  Denna sjukdom får även hundar med sk ”stamtavla”.

  Svara
 14. G.r.

  Har en fråga var kan jag testa min hund för ataxia?
  Min veterinär visste inte vad de va.

  Har en Amstaff med stamtavla tänkte, alva på han när han blir 2 år om han är lika stabil som nu.

  Svara
 15. Nelly

  Min valp hade Ataxia, fick avliva den när den var 8månader, och då va vi rekomenderade att tabort honom tidigare :(

  Svara

Lämna en kommentar