Skillnad på sorg och sorg? Svenne vs Svartskalle Del 1

Inlägget publicerades 22 oktober, 2009 kl 23:39 | Kategoriserat under Värderingar.

Jag har funderat så länge jag kan minnas på det där. Är det någon skillnad på hur vi människor upplever sorg? Varför är vissa så kalla och andra så känsliga? Vet ni vad jag vet med full säkerhet; Det är att sorg är någonting man lär sig.

Många kommer säkert att säga neeej, vi människor är födda med det. Klart vi är födda med det men det finns olika grader. Som vanligt så jämför jag mina två världar. Min libanesiska liv med mitt Svenska liv.

Sverige

Som bekant så är Sverige det land där jämnställdhet är en viktig fråga och debatt i vårt dagliga liv. Kvinnor vill ha lika villkor som männen och kämpar med all sin kraft för att vara så lika som möjligt. Varför jag tar upp detta kommer lite längre ner.

Jag har varit på två svenska begravningar och jag måste säga att jag blev oerhört paff på båda jag förstod inte, jag accepterade inte men jag respekterade hur det var. Just för att det var så emot allt jag har lärt mig att jag visste inte vart jag skulle ta vägen.

Båda begravningarna var vackra och minnesvärda men det var situationen som gjorde mig smått galen. Det hela börjar då med en predikan i kyrkan och man hör någon snyfta lite här och var. Vissa är där bara för att dem måste, inte för att dem vill. När prästen hade predikat klart så gick man vidare och dem anhöriga bar kistan en bit och la den på en rullsak som rullar och rullade (mycket rull) den till graven där dem sen la ner den.

Vidare så stod man i ”klumpar” , varje familj för sig och man gick fram en familj i taget, sa några ord och la i rosor i graven. Vissa grät, andra sa bara saker. När det hela var avslutat gick vi vidare, jag med tårar i halsen trots att jag inte kände personen. Men sorgen i mitt hjärta var för dess anhöriga.

När jag trodde begravningen var över så visa det sig att man även ska äta. Okey tänkte jag, visst är det olikt men vi har samma tradition att man bjuder på mat efter begravningen.

När vi kommer till stället så sätter sig alla ner och voila, alla skrattar! Skrattar?! Jag blev paff jag visste inte var jag skulle ta vägen. Varför skrattar man? Varför är det ingen som gråter längre. Herregud, servitörerna log och va skitglada. Detta stämde inte med begravningarna från mitt land.

När vi ätit klart så gick vi hem, alla till sitt.

Den närstående familjen, även dem självfallet med sorg i hjärtat gick vidare i sitt liv. Man hade skoj, man skratta, man hade fest, man firade diverse saker och livet fortsatte. Sorgen i deras ögon såg man inte, självfallet om man inte tog upp det. Men i övrigt så verkade allt pågå som vanligt som att ingenting hade hänt.

Tänk dig att smaka på något som är det suraste du någonsin smakat på. Sen smaka på någonting som är det sötaste du någonsin smakat på. Den skillanden är det mellan våra begravningar och vårt sätt att ”hantera” sorg som Libaneser.

Jag hade velat dela upp sorg för sig och sen prata om begravningar för sig, men jag antar att bästa sättet att framföra mina tankar och för att få er att förstå.

Detta blev ett lite längre inlägg så jag delar upp det i två delar. Imorgon kommer del 2, som handlar om hur min egen mors begravning va. Så ni förstår varför jag tycker det är skillnad.

Men vilket av dem är rätt? Det finns inget sånt, vi hanterar det bara på olika sätt, beroende på ursprung och kultur.

8 Svar till “Skillnad på sorg och sorg? Svenne vs Svartskalle Del 1”

 1. Hanna

  Mycket tänkvärt! Ska bli väldigt intressant att läsa del 2. Har precis som du reflekterat över våra begravningar, och jag är ändå svensk – har inget att jämföra med.

  Har dock en skillnad och det var när jag var på en begravning där kyrkan inte var inblandad. Den döde var inte medlem i svenska kyrkan (Vilket jag inte heller är) och därför var det ingen predikan. Bland annat.

  Som sagt, ska bli väldigt intressant att läsa del 2.

  Ta vara på dig. Kram

  PS: I mitt fotoalbum finns bilder på hur köket ser ut nu, innan renoveringen. Där kommer också komma upp bilder vart efter det renoveras och det färdiga resultatet.

  Svara
 2. anna

  ser fram emot att läsa del 2 :D

  Svara
 3. borninjune

  De begravningar jag varit pa har varit strukturerade pa liknande sätt och jag anser att det är ett fint sätt att ta ett sista farväl.
  När min syster dog hade vi (syskon och föräldrar) en sista privat stund med henne ca en timme innan begravningen i ett sidorum. Det var jättebra.
  Ang. att vissa skrattar vid begravningskaffet. Dels är det manga som delar med sig av fina (och roliga) upplevelser tillsammans med den avlidne. Att kunna glädjas över den tid man fick med den bortgangne är viktigt. Sedan finns det säkert dom som skämtar för att inte konfronteras av sin egen sorg. Det är rätt mänskligt för sorg är jobbigt att känna.

  Svara
 4. Anna

  det där med svenska begravningar, det du skrev om lät mer som jordfästning? hm, eller både och på samma gång kanske… Jag stör mig enorm på den ”svenska tradition” med typ ”fest” efter begravningen. När min mor dog så gick jag, pappa och mina bröder hem, vi beställde hem smörgåstårta men det var inga leenden, vi ville inte ha någon fest där folk kan snylta på maten och prata om allt annat i världen än mamma. Begravningen var en prälle som pratade, sen fick man gå fram till kistan ”radvis” beroende på hur man satt i kyrkan…. När mormor dog deltog inte ”vår familj” på ”kalaset” efteråt för det kändes inte rätt alls… när folk delar med sig av upplevelser o minnen av den avlidna på ”kalaset” är en fin sak men när de sitter o tjoar o tjimmar o försöker ”undvika pinsam tystnad” då blir det krystat och…. fel!

  Svara
 5. Romeon.net » Blogg Arkiv » Skillnad på Sorg? Svennne vs Svartskalle Del 2

  […] För er som missat del ett, så finns den HÄR […]

  Svara
 6. Anna

  Vad händer i ditt liv, just nu`, var är du?

  Svara
 7. Hanna

  Det var länga sedan man ”hörde” något från dig här. Hoppas allt är bra med dig.
  Saknar dina inlägg!

  Svara
 8. Freedomtravel

  Jag fick tipset av dig att ladda ner pluginet Lightbox eller Shadowbox. Nu har jag försökt, men det verkar inte fungera… Det fanns massor av olika versioner av Lightbox, men på de jag hittade stod att de bara var kompatibla med Worpress upp till 2.7, och eftersom jag har 2.9 så vågade jag inte installera… Jag provade Shadowbox istället. Där fanns också massor av olika, och det slutade med att jag valde Shadowbox JS. Jag har laddat ner och aktiverat, men bilderna beter sig likadant som förut… Vad har jag gjort för fel? Vet du vilken version man bör ladda ner?

  Svara

Lämna en kommentar