Sveriges lagar – Skrattretande!

Inlägget publicerades 15 februari, 2010 kl 13:10 | Kategoriserat under Värderingar.

Det finns runt om i världen helt bizarra lagar som man verkligen inte kan förstå sig på. I någon stat i USA är det förbjudet att ha sex efter klockan 18.00 och vissa veckodagar. Någon stat tillåter en man att slå sin fru, men max en gång i månaden.

Såna lagar sitter vi här i Sverige och andra länder och skrattar åt.. Men sen finns det dom riktigt idiotiska lagar som finns i vårt blågula land. Ni har väl säkert inte missat personen som hjälpte en överfallen dam som själv blev anmäld och tvingades betala vite på 50.000 kr till gärningsmannen?

När jag bodde i Lycksele hade vi en liknande händelse, exakta uppgifter kommer jag faktiskt inte ihåg men det handlade om 3-4 personer som rånade ett närlivs i Lycksele. Dem slog sönder käken på den 60+ åriga damen som jobbade i affären, stal en massa grejer och halkade (om jag inte misstar mig) på vägen ut.

När rättegången hölls, slutade det med att kvinnan blev betalningskyldig åt männen. Dom fälldes självfallet för rånet, men hon fick betala ett sjukt högt skadestånd till dem på grund av omständigheter jag inte riktigt kommer ihåg. Men hur går det där till egentligen? Hur kan man som offer tvingas betala, när man till exempel försvarar sig?

Sverige har ju en sjukt konstig lag som säger att i nödvärn har man rätt att agera, men bara så mycket som situationen tillåter. Okej, vi kör på det. Men exakt vem är det som avgör hur mycket situationen tillåter? Ni som har hamnat i ett pressat läge vet att man inte riktigt hinner tänka så mycket.

Inte tänker jag ”Okey, om jag slår personen över ansiktet en gång räcker”. Men tänk om en gång inte räcker, ska jag riskera mitt liv för en patetisk lag som mer eller mindre skyddar gärningsmannen? I så fall ska jag fan gå ut och råna folk och bli nerslagen och tjäna multum på skadestånd, fuck jag kan till och med ha det som ett heltidsjobb!

När jag var yngre och bodde i Lycksele hade vi en kiosk , ”Inne kiosken” var namnet. En liten mysig butik så pappa hade något trevligt att göra om dagarna. Butiken låg i ett väldigt gammalt hus och hade enormt stora fönster mot vägen. En dag ringer pappa hem vettskrämd och säger att flertal ungdomar kastar stora snöbollar mot fönstret och att kunderna har blivit skrämda och sprang därifrån.

Så självfallet springer jag dit och ser vem det är, några idioter som var kända i Lycksele för sin rasism. Dem fortsatte med det där flera kvällar i rad och pappa hann aldrig ifatt dem när han sprang efter dem. När vi ringde polisen så sa dem ”Vi kan ingenting göra.”

En kväll är både jag och min äldre bror där och samma sak sker, så vi springer efter dock så hinner dom fly. Vad dem däremot inte visste var att jag visste vilka dem var. Så efter någon timme ser jag dem gående på gatan och ropar på min bror och vi får tag i dem, ruskar om dem ordentligt (inte slår) och tar dem i nackskinnet till kiosken och vi ringer polisen.

Polisen vägrade lyssna på vår historia utan tog killarnas version och skrev ner och sa åt oss att vara tysta. På plats sa dem att min bror hade slagit dem, men senare under förhör sa dem att min pappa hade slagit dem. Rättegång skedde, jag och min bror sa precis som det var att vi tog tag i dem och ruska dem.

Pappa förklarade att han inte ens var ute och aldrig hade rört dem, ändå blev han fälld och fick betala skadestånd på 28.000 kr. Än en gång, offret som fick skit. Vi anmälde dem för skadegörelse, ofredande och hets mot folkgrupp då dem hade sagt en massa rasistiska saker till min far. Men gissa vad, det togs inte ens upp till rättegång, åklagaren tyckte inte att det var tillräckligt med grund för att väcka åtal.

Ska vi ta andra exempel på helt patetiska idiotiska lagar? En kvinna för ca 5-6 år sen blev uppringd och delgavs då att hon var den enda arvingen till en död släkting och att hon hade ärvt 700.000kr. Kvinnan fyllde på alla papper och köpte och hade sig för dessa pengar.

5-6 år senare kommer någon från tyskland som är närmare arvinge till mannen och kräver henne på pengarna. Svensk lag dömer till hans fördel och tvingar kvinnan (som blev uppgrind) att betala tillbaka varenda öre. Och om inte det var nog så begärde han skadestånd på att hon använt upp pengarna på ytterligare 50.000 kr.

Även där blev jag helt förbluffad. Sverige snackar så djävla mycket om rättvisa och en persons rätt i samhället och jag vet inte vad. Men hur fan kan hon bli återbetalningsskyldig? Om någon ringer mig och säger att jag ärvt en massa pengar, nog fan tror jag på det när allt är legimt. När allt går rätt till.

Hur kan man döma till hans fördel? Det finns en massa lagar i Sverige som verkligen behöver granskas. Jag känner mest ilska över att dem människor som visar civilkurage och hjälper en person i nöd åker dit för det. Om jag ser en kvinna bli våldtagen, jag lär ju slakta mannen som försöker.

Ska jag då åka dit för misshandel? När jag precis räddat en kvinna från något så djävla hemskt och vidrigt? Ska då jag behöva åka in i fängelse? Vill lagen att jag hellre står och tittar på och väntar tills allt är klart och under tiden ringa polisen och vänta på hjälp? Fuck you säger jag bara. Jag ska knulla skiten ur den mannen, och blir jag anmäld för det, då ska jag spotta som en djävla llama!

§ En gärning som någon begår i nödvärn utgör brott endast om den med hänsyn till angreppets beskaffenhet, det angripnas betydelse och omständigheterna i övrigt är uppenbart oförsvarlig.

Rätt till nödvärn föreligger mot

 • Ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp på person eller egendom,
 • Den som med våld eller hot om våld eller på annat sätt hindrar att egendom återtas på bar gärning,
 • Den som olovligen trängt in i eller försöker tränga in i rum, hus, gård eller fartyg, eller
 • Den som vägrar att lämna en bostad efter tillsägelse

20 Svar till “Sveriges lagar – Skrattretande!”

 1. Solan

  *gör tummen upp*

  Fler bör ifrågasätta våra svenska lagar….

  Svara
 2. Hanna

  Håller med. Ibland undrar man hur fan det får gå till egentligen. Våra lagar är helt under isen i vissa sammanhang.

  Är bekant med en tjej som blev misshandlad av ett ex.(Hon var då 16år) Hon blev tillsammans med en ny kille och han hjälpte henne att bli fri från denna kille.

  Hon hade några månader innan hon lämnade exet gjort en abort som han ansåg var felaktig och när hon sedan blev gravid med den nya killen och valde att behålla barnet så misshandlade exet henne så illa att hon förlorade barnet (I vecka 28) och hon själv fick svåra skador och låg medvetslös något dygn och låg sedan på sjukhus i ca 5 veckor..
  Den nya killen (Pappan till barnet) slog då ner exet. (Inte försvarbart det heller egentligen).

  Den nya killen som var 18 åkte in på ett år för grovmisshandel, medan exet som både misshandlat och ”dödat barnet” endast fick villkorligt, då han inte hade fyllt 18 då misshandeln skedde.

  För mig är det lika sjukt.

  Svara
 3. Gurudas

  Konstig värld vi lever i. Eller hur?

  Svara
 4. Cubix

  Män döms på förhand i fall där dom står mot en kvinna, riktiga psykopatgalningar släpps ut efter halva tiden och begår nya brott, du får högre straff för att klottra grafitti än va du får om du kör rattfull! Fröken justitia kan kyssa mig i röven! Lag o rätt i detta land är enbart ett stort skämt kan ja få be att tala om!

  Svara
 5. Cubix

  Aaaaaaaaaand Romeo is back on track!

  Svara
 6. Sarah

  Såg precis på nyheterna. Mannen i Tibro som för ett år sedan slog sin sambo i bakhuvudet och sedan kvävde henne fick domen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Först tyckte jag att titeln kanske var okej om han inte hade till avsikt att döda henne (fastän min personliga åsikt är att det borde klassas som mord) men när jag fick höra straffet på 5 år så blev jag chockad! Ska en människa som tagit någons liv bara sitta inne fem år? Bedrägeri ger högre straff än mord. Vart fan är Sverige på väg egentligen?

  Svara
 7. Linda

  Det vi tydligen ska göra i det här avlånga landet är stå och se på när någon blir misshandlad. Lägger man sig är ju risken stor att man själv åker fast. Det daltas för mycket med brottslingar i Sverige, enligt mig. Ursäkterna är att brottslingen är psykisk sjuk eller att han/hon är skilsmässobarn.

  Svara
 8. Phil

  Visst finns det poänger i både blogginlägget och vissa av kommentarerna här.
  Tyvärr förenklas oftast dock sammahang och sanningen förvanskas med en lätt klackspark – omedvetet eller fullt medvetet.
  Påståendet ”Bedrägeri ger högre straff än mord” här ovan t ex. Nu var det ju inte mord vederbörande fälldes för – som ledde till 5 års fängelse. Sen vet jag inte hur man räknar om 5 år skulle vara maxstraffet för mord. Det är ju inte korrekt. Maxstraffet för mord är hägre än maxstraffet för bedrägeri. Speciellt om mordet inte bedömdes som mord utan som vållande till annans död. Hur tänker man då om man i det läget skriver ”Bedrägeri ger högre straff än mord”?

  Svara
 9. Sarah

  Skriver ett litet svar på om mitt inlägg tidigare. Jag skrev att jag ansåg att det skulle klassas som mord, inte att han fälldes för det. Och då utifrån min personliga åsikt så fick han ett jävligt lågt straff. Inte att rätten gjort fel utifrån lagarna. Mer att lagarna både kan ge ett värre straff än vad man tycker borde vara rimligt, som i blogginlägget om nödvärn, och sen att lagarna kan förmildra omständigheterna så till den grad att man kan ta livet utav en människa och få ett mycket milt straff för att avsikten inte var att döda. Ändock tog han livet utav sin Sambo på grund av den grova misshandel han dömdes för.

  Svara
  • Romeo Patrick

   @ Sarah:

   Ja, jag håller verkligen med dig. Det är helt sjukt hur graderna för brott döms olika. Och att man inte haft för avsikt att döda, vad spelar det för roll? Personen är ju död ändå. Man har ju dödat honom. Om jag dödar någon så är det ju faktiskt mord. Så jag håller med dig fullständigt, och btw, vilken snygg frisyr du har gått och skaffat =)

   Svara
 10. Sarah

  Härligt att höra! Samma här

  Svara
 11. Vart fan är Sverige på väg? | Romeon.net

  […] Liknande inlägg: Sveriges lagar – Skrattretande […]

  Svara
 12. Oe

  Har själv blivit dömd när jag yrkat självförsvar så jag vet att det är en svår lag.

  Däremot MÅSTE den finnas. Annars hade man kunnat göra i stort sett vad man vill och sagt ”det var självförsvar” hur ska någon kunna veta?

  I ditt fall så är det inte självförsvar att ruska någon som försöker springa ifrån dig och ni gjorde det en TIMMA efter att de kastat snöbollar. Det är inte ens jämförbart.
  Det är inte nödvärn efter att det har hänt utan när det händer.

  Det viktiga med självförsvar som jag inte hade en aning om är att kan man springa är det inte lagligt att försvara sig. Även om du har rökt sen barnsben och således aldrig skulle kunna springa ifrån en tjugoåring. Det är konstigt

  Svara
  • Romeo Patrick

   Hej!

   Ja fast jag syftade inte heller till att det var nödvärn, syftade mer på att dom kunde ändå anmäla min pappa trots att det var vi. Så här i efterhand önskar jag vi slagit dom ordentligt eller åtminstående brytit några ben på dom när man ändå dömdes. Då kan man ju dömas för något som är värt att dömas för.

   Svara
 13. F.O.

  Sveriges lagar är skrivna AV brottslingar FÖR brottslingar!

  Svara
 14. Roland

  Fan vilken snygg kille ♥

  Svara

Lämna en kommentar