Otrohet, en del av vardagen?

Inlägget publicerades 6 augusti, 2010 kl 09:22 | Kategoriserat under Värderingar.

Otrohet. Alla vi har upplevt detta bestialiska fenomen. Antingen genom att själva varit otrogna eller genom att vår partner varit otrogen mot oss. Jag säger det igen, förr i världen var allting så mycket bättre. Visst fanns otrohet även då, men inte alls i närheten av antalet idag.

Vad är det som gör en människa otrogen, sviker sin partner, sin vän och sitt allt? Vad är det som gör att man ljuger en människa rakt upp i ansiktet när man säger ”Jag älskar dig” och varför är vi otrogna? Men framförallt, varför säger jag att otrohet finns i betydligt större utsträckning idag än ”förr i tiden”. Svaren är relativt simpla, om vi alla tänker efter. Men för er som fortfarande inte vet vad jag pratar om så kommer jag att förklara om en stund.

Jag läste för ett tag sen att kvinnor är lika otrogna som män, statistiskt sätt men ska jag vara ärlig så är det ingen statistisk som går att lita på. En man har av någon konstig anledningen lättare att erkänna otrohet samt att dom flesta män är korkade och inte riktigt kan dölja det på samma sätt som en kvinna kan.

Tänker man inte på konsekvenserna som det får? Sveket, lögnerna. Skammen? Att vara otrogen handlar om det jag som bekant hatar, egoismen. Att vara otrogen handlar ju egentligen inte om något annat än just egoism. Man tänker på sig själv och ingen annan. Man tänker inte på tjejen/killen man kommer såra. Man tänker inte på den man är otrogen med (om hon/han inte känner till den andra) att även den personen blir sårad, sviken och får ta emot lögner.

Det finns vissa sjuka definitioner av vad otrohet är. För mig är otrohet allt som du inte skulle göra framför din partner. Men även tankar och fantasier. Om jag tänker på en annan kvinna, att jag skulle vilja kyssa henne eller ha sex med henne eller vad som helst som jag inte skulle göra framför min partner. Det är otrohet för mig.

För ovanligt många (konstigt nog) så är otrohet vid t. ex. sex. Vissa tycker det är okej att pussa någon på munnen. Man drar helt enkelt gränserna olika så det är väldigt viktigt att i början av ett förhållande att man pratar om dessa gränser med någon man ska bli tillsammans med. Då slipper man få ”oväntade” reaktioner om något skulle uppstå.

Vad är det som har gjort att otrohet är så nära, så lätt att vara enligt mig? Tänk efter riktigt ordentligt. Hur är man oftast otrogen mot sin partner? Är det genom sex? Genom kyssar? Nej faktiskt inte, dom flesta otroheter (som i stort sett aldrig uppmärksammas) sker via någonting alla av oss har. Internet, och mobiltelefoner.

För 15-20 år sen. Hur var man otrogen? Det var genom möten. Man fick helt enkelt vara fysiskt närvarande för att ens kunna vara otrogen. För mobiltelefoner och internet fanns ju inte. Nu kan vi logga in och chatta på en sexchat, datechat, vanlig chat och det gör att vi kan vara otrogna betydligt lättare. En liten flört här, en liten flört där. En oskyldig bild..

Eller sms.. Man skickar ett sms med lite ”hey sötnos, saknar dig”. Ju mer kommunikation vi har fått, ju lättare det har blivit att kommunicera, ja då har också otroheten ökat. För den som skulle kunnat vara otrogen innan, så finns chansen nu, inte alltid fysiskt som sagt.

Det som är skrämmande är att det blir bara mer och mer. Det är av ytterst sällsynthet man hittar en person som är lojal, ärlig och framförallt trogen.

9 Svar till “Otrohet, en del av vardagen?”

 1. Anna

  Mycket bra definition av otrohet! Jag har alltid sagt att för mig går gränsen vid intention, dvs allt det som man skulle vilja/har för avsikt att göra med nån annan än sin partner. Däribland finns även tankar och dagdrömmar, precis som du skriver. Men det är väl så att om man inte får tillräckligt med bekräftelse från sin partner så ledsnar man och söker den nån annanstans. Den klassiska förklaringen, men jag tror det ligger mycket i den. Och där kommer vi in på nånting viktigt, nämligen att lägga ner lite energi på förhållandet. Ett förhållande sköter inte sig själv, det kräver mycket engagemang och genuin vilja att intressera sig för sin partner. Har man inte tillräckligt med varken vilja eller engagemang, ja då står otroheten för dörren…

  Svara
 2. Dolly

  helt rätt de där tyvärr..

  Svara
 3. Annelie

  Vad roligt det var att läsa din blogg – du skriver personligt, lättsamt och roligt även om ämnena ibland är ganska allvarliga och svåra. Inte en enkel balansgång…

  Kul – jag besöker annars sällan personliga bloggar från folk som jag inte känner.

  Om otrohet: Tekniken gör som alltid oss bortskämda – även när det gäller detta. Vi vill ha allt snabbt och bekräftelsejunkies ligger risigt till.

  Kör hårt! :)

  Svara
 4. Rebecka

  Bra skrivet det här med…

  Svara
 5. Teija

  Varför hittar man inte någon som är lojal, ärlig och trogen? Därför att i dagens samhälle är egot kung. Vi matas med att me, myself and I är det viktiga. Man ska ha omedelbar behovstillfredsställelse, jag är viktigare än alla andra och man ska göra vad man känner. Det som är rätt och sant står inte så högt i kurs. Den urgamla kristna dygden att offra sig för någon annan känner folk inte till överhuvudtaget, och känner de till den tycker de att det är oerhört korkat och livsfientligt.
  Jag tror folk är otrogna av tre olika orsaker: de söker spänning (när förhållandet blivit slentrian), de söker bekräftelse, och ibland tror jag det helt enkelt beror på tillgänglighet. Nån dyker upp som är intresserad och man tar chansen.
  Lösningen på problemet? Att lära sig att ta hänsyn till andra, inse att man själv inte är centrum i universum och att vissa saker faktiskt är värda att vänta på

  Svara
 6. Olle Oljud

  En annan ingång angående otrohet: relationsanarki.
  Läs och fundera..

  http://www.andie.se/

  Svara
 7. Jeanna

  Hej, efter att ha setts hastigt angående ett tekniskt problem tog jag mig för att hoppa in och tänka ”Goddag”. Som en handskakning; ”Tack för senast, ska du ha”.
  Inte trodde jag att det skulle bli en kommentar. Vill säga att jag också håller med angående gränsen för otrohet. Man kan undra hur det ska sluta, kanske i en ”relationsanarki” som senaste kommentaren antyder. Om man skippar alla önskemål och löften, ja då kan man inte kallas otrogen. Ett bekvämt sätt för den sexdriftige egoisten att slippa få skäll. ”Vaddå, jag har inte lovat något”. Men hur det än slutar, så finns några säkert kvar som vill ha önskemål och löften – eller allra helst en naturlig känsla för vad ett förhållande är. Det behövs en vänskap i botten … Vänskap är inte alltid spännande. Olösligt problem? Vänskap kan vara spännande också! Det gäller att hitta föremålet för ens hopp och hoppas att den andra känner rätt.Hälsning och tack!

  Svara
 8. Lin

  Den nutida människan är väl kanske aldrig speciellt nöjd eller mår speciellt bra, därav behovet av bekräftelse ?!

  Svara
 9. Anders

  Håller inte med i din definition, tankar och fantasier ser jag aldrig som otrohet, men om de inte stoppar vid fantasier blir det absolut otrohet, alltså redan i en fas där man försöker leva ut fantasier, som vi båda inte är delaktiga i.
  En puss på munnen eller en kram, ser jag inte heller som otrohet, har många kvinnliga vänner som när de träffas pussar varandra, ska min partner helt plötsligt sluta med det bara för att vi blir ett par, njae, men håller däremot med dig, kan du inte göra det inför din partner, så bör du nog tänka efter med att göra det annars också, sex med sig själv är väl möjligen undantaget som bekräftar den reglen

  Svara

Lämna en kommentar