Mobbning – Statistik

Inlägget publicerades 16 november, 2010 kl 18:34 | Kategoriserat under Värderingar.

Jag började min uppsats med tesen att tjejer är den värsta typen av mobbare och att deras typ av mobbning är psykisk mobbning. Vidare menade jag att killar använder sig av fysisk mobbning och att man ofta tänker på barn och ungdomar i första hand när man pratar om ämnet.

Vissa av frågorna ställdes med tre olika svar där deltagaren tillfrågades om vilken typ av mobbning som var värst: Verbal, Fysisk eller Psykisk. Många hörde av sig till mig och menade att psykisk mobbning och verbal mobbning gick hand i hand. Självfallet är det sant men ändå så drog jag gränsen för kunna urskilja svaren desto djupare för kommande undersökningar som jag tänker göra.

Efter att jag hade gjort klart min rapport om mobbning så funderade jag lite på vad jag hade kunnat förbättrat och jag insåg att enkäten hade behövt minst två frågor till. Eftersom det var min första enkät så är jag inte helt besviken men det kunde ha gjorts bättre. Två frågor som borde ha funnits med är: Man eller Kvinna och Ålder. Det finns självfallet fler frågor som borde ha funnits med men dem två frågorna hade nog höjt standarden på enkäten ännu ett steg.

296 personer har till dagens datum svarat på enkäten och fler är det som svarar. Jag känner dock att det måste ta stopp någonstans, speciellt när rapporten redan är klar så jag tänker också presentera statistiken till er.

Jag kan ju berätta i förväg att min tes stämde när jag analyserade svaren. När jag jämförde personer som har blivit mobbade med personer som inte har blivit mobbade märkte jag en radikal skillnad på svaren. Skillnaden visades framförallt i frågan ”Vilken mobbning tror du är den värsta”. Det var 96% av de som blivit mobbade som ansåg att psykisk mobbning var värst medan de som aldrig blivit mobbade bara var 72%.

Det var endast 0,6% som tänkte på vuxna när dem hörde ordet mobbning vilket bevisar min test och samtidigt visar en alarmerande statistik. Man brukar säga att 2-300 personer (vuxna) tar sitt liv varje år på grund av mobbning. Mörkertalet bland vuxna är oerhört stor och det beror främst på att det är dels tabulagt att prata om mobbning i vuxen ålder och dels så är det många som inte anser sig vara mobbade, trots att dem blir det. En person som inte blir kallad till ett möte utsätts för en typ av mobbning men man tänker aldrig så långt.

Så ni som läser detta och är vuxna och arbetar, få upp ögonen lite, det förekommer betydligt mer än vad ni tror och betydligt oftare än barnmobbning.

Vidare vill jag påpeka att ingen av er som svarat har svarat att killar ängar sig åt psykisk mobbning och inte en enda har heller svarat på att tjejer ägnar sig åt fysisk mobbning. Om detta bara är fördomar eller om detta sant finns i enkäten. Även om det är få som svarat och enkäten inte riktigt kan anses ha ett statistiskt värde så visar det j att de flesta som blivit mobbade anser att psykisk mobbning är värst och de flesta anser att det är just tjejer som håller sig till psykisk mobbning.

Slutsatsen av hela min undersökning visar att många inte riktigt känner till att vuxna mobbas och att man inte riktigt ägnar så mycket tanke åt det vilket man egentligen bör ändra på. Killarna använder sig av fysisk mobbning medan tjejerna ägnar sig åt psykisk mobbning. De som blivit mobbade anser att psykisk mobbning är värst medan en stor del (dock minoriteten) av de som inte blivit mobbade anser att verbal/fysisk/psykisk mobbning är det ingen skillnad på.

Sist vill jag avsluta med att berätta att det har ju införts ”kamratstödjare” på en hel del skolor runt om i Sverige. Personer som går i klasserna och som ska finnas till hand för utsatta elever. Efter en nygjord undersökning på 100 personer (undersökningen gjordes av mig) visar det sig att hela 99% skulle inte gå till en kamratstödjare i klassen och hela 94% anser att de som väljs ut är också de som är just: Mobbare.

Alarmerande? Absolut. Jag känner att detta är ett ämne som verkligen står mig varmt om hjärtat. Jag ska se om inte jag på något sätt kan prata med skolor och se vad man kan göra för att förbättra skoltiden för eleverna.

Tack till alla er som svarat, det hade inte gått utan er.

17 Svar till “Mobbning – Statistik”

 1. Björn Hultman

  Resultaten stämmer ju överens med mina egna och den generella i Sverige. Men bra att du gjorde undersökningen!

  Svara
 2. Rebecka

  Det där med kamratstödjare stämmer verkligen. Under min skolgång fanns det aldrig i tankarna att jag eller någon utsatt skulle vända sig till dem. Exakt alla kamratstödjare var inte mobbare själva men många var det och de som inte var kanske ändå var jobbiga att ta kontakt med. Jag tror de flesta hellre vänder sig till skolsköterskan eller skolkurator. Det gjorde i varje fall jag.

  Svara
 3. Tola Lorentzson

  Romeo!
  Jag skulle vilja att du kom till min grabbs skola/klass o hälla en liten föreläsning ,är det nåt du ”gör”eller kan tänka dig att göra?
  Tycker du är så duktig på att nå fram med ditt budskap.
  Hör av dig om du är intresserad så ska jag kolla med grabbens skola:)
  Kram

  Svara
 4. Swea

  Jävligt bra initiativ. Jag hoppas fler får ta del av dina undersökningar och tankar.

  Svara
 5. Simon Ohlsson

  Hej!

  Jag har inte läst va du skrivit faktiskt. Jag är bara en av köparna av era hundar och måste säga att Obie är helt undebar:) men har tappat bort bilderna på hans mamma, pappa, syster & syskon så nu undrar jag om du skulle kunna lägga upp en länk som du gjorde sist?

  Tack på förhand!

  Mvh Simon

  Svara
 6. Ellinor

  Mobbing på arbetsplatser förekommer oftare än man tror. Jag har varit ute i arbetslivet i snart åtta år och haft 4 olika anställningar. På tre av dem såg jag mobbing, utfrysning och skitsnack bakom ryggen. I höstas valde jag att säga upp mig från min dåvarande arbetsgivare eftersom jag inte orkade längre. Chefen utövade mobbing väldigt medvetet och han knäckte personalen en efter en. Jag var en av de få som vågade stå upp mot honom och konfrontera honom vilket ledde till total utfrysning – det var en av fjorton anställda som vågade ställa sig på min sida, resterande slutade prata med mig, hälsa när jag kom, chefen snackade skit bakom ryggen på mig, hånade mig etc. Jag jobbade två av fyra uppsägningsveckor sen blev jag sjukskriven de resterande tre för jag orkade inte vara där. Den arbetsplatsen höll fullkomligt på att knäcka mig och jag är tacksam att jag lyckades ta mig därifrån tillsist.

  Svara
 7. Jenny

  Vet ej hur jag ska nå dig så skriver här…Saknar dig!

  Svara
 8. Malin

  Som alltid mycket intressant att höra/läsa dina tankar!
  Kul att se att du verkar ha det bra!

  Kram från en gammal vän

  Svara
 9. Pontus

  Konstigt. För jag håller på med Tribunal på LoL just nu och jag har fått fallet med ”Lord Ancientus”. Jag antar att det är du eftersom du linkade denna sida I ett game där du rageade och blev reportad för Offensive Language 5 gånger. Bland annat sa du när de andra sa att de skulle reporta dig att ” report your mother for being a dumb whore, and having you when she could have had an abortion ”. Konstigt att höra det från en kille som anser att mobbing ligger han ”varmt om hjärtat”. Du kanske borde tänka om lite vad du skriver till folk, även om du troligtvis aldrig kommer möta dom.

  Svara
  • Romeo Patrick

   Uhm, du kanske borde ta och lära dig vad mobbning handlar om. Att mobba någon är inte att gå på någon och säga det jag sa. Jag sa det för jag kunde inte smälla till dem då fick jag använda ord istället. Mobbning handlar om systematisk kränkning, vare sig det handlar om psykiskt eller fysiskt våld.

   Svara
   • Pontus

    Kalla de va du vill. De är fortfarande inte bra gjort och de är sådant som leder till mobbning. Tänk över vad du slänger ur dig så att andra hör.

    Svara
    • Romeo Patrick

     Kalla det vad jag vill? Du kan ju inte ta en gurka och kalla det ett äpple bara för ”kalla det vad du vill”. Försök hålla dig till korrekt förståelse innan du ger dig på något annat. Hur som helst så gör jag så hela tiden och kommer att fortsätta det så länge jag känner för dig. Om jag skulle kalla dig för ointelligent idiot, så mobbar inte jag dig. Stor skillnad.

     Svara
     • Pontus

      Att kalla en gurka för ett äpple gör de inte till ett äpple eller hur?

      Svara
      • Romeo Patrick

       Precis vad jag försöker säga. Du försöker få det att låta som att jag som är emot mobbning själv mobbar. Då förklarar jag för dig eftersom du tydligt inte har kunskap om vad mobbning är att det är en systematisk kränkning. Du tar alltså ett äpple och kallar det gurka. Du får oehört gärna argumentera med/mot mig men snälla försök hålla intellektuell-nivån på hög nivå så att vi får en kvalitativ debatt.

       Svara
 10. evelina

  bra skrivet :)

  Svara
 11. c

  förlåt för sent svar!
  ja det är riktigt roligt faktiskt.
  Är inne i min sista del av utbildningen bara, känns inte riktigt som att man är vid liv! hah, hjärnan isolerar allt runt om kring…

  om du menar ursprungligen så är jag turk från makedonien:)

  Svara
 12. Anders

  När jag var i 20års åldern, blev jag erbjuden att vara kamratstödjare på en ”problemskola” i området, avböjde eftersom jag inte kände att jag var mogen nog att klara av att hantera den psykiska press jag förväntade mig möta.
  Det jag egentligen ville föra fram var att HBG valde att sätta in kamratstödjare som inte kom ifrån den egna gruppen, utan helt utomstående, som ganska nyligen hade gått ur skolan. Jag hoppas att dessa projekt hade bättre resultat och att utsatta barn vågade nyttja de personer som fanns där.

  Svara

Lämna en kommentar